Macau tarik balik kuarantin untuk semua pengembara Guangdong: kerajaan
toto

Macau tarik balik kuarantin untuk semua pengembara Guangdong: kerajaan

Tiada tempat di wilayah Guangdong di tanah besar China kini tertakluk kepada pengembara keluar mereka yang menghadapi kuarantin 14 hari semasa ketibaan Hongkong Prize di Macau, menurut kemas kini terbaharu dari Novel Coronavirus Macau dan Pusat Respons dan Penyelarasan.

Perubahan itu berkuat kuasa pada pukul 6 petang pada 7 Julai (Rabu), dengan berita diberikan pada petang Rabu apabila kerajaan Macau menarik balik syarat Togel SDY kuarantin bagi orang yang melancong dari mukim Dashi di Panyu, sebahagian daripada bandar Guangzhou di Guangdong.

Itu menjadikan Ruili – sebuah bandar di wilayah Yunnan barat daya China yang bersempadan dengan Myanmar – satu-satunya tempat di tanah besar China yang kini berada dalam senarai kuarantin Macau.

Tanah Besar China adalah satu-satunya tempat untuk mempunyai gelembung perjalanan yang sebahagian besarnya bebas kuarantin dengan Macau, di tengah-tengah sekatan perjalanan sedia ada sebagai langkah balas terhadap Covid-19. Wilayah Guangdong telah menjadi sumber tunggal terbesar pelancong China daratan masuk Macau dalam beberapa bulan kebelakangan ini, menurut data rasmi.

Kes baharu jangkitan Covid-19 di wilayah jiran Macau, Guangdong telah dilaporkan sejak akhir Mei. Sebagai tindak balas kepada situasi itu, kerajaan Macau telah meningkatkan pada bulan Jun bilangan komuniti tanah besar di Result SGP Guangdong di mana penduduk akan dikenakan kuarantin 14 hari semasa tiba di Macau.

Pihak berkuasa Macau berkata pada hari Isnin mereka masih menilai situasi terkini berhubung Covid-19 di Hong Kong, sebelum memutuskan sama ada mereka akan membenarkan perjalanan masuk tanpa kuarantin melalui bandar jiran itu.